Et liv i Norge

Lærerinnhold

Tips til undervisningen

Sammenlikn gjerne fakta i denne leksjonen med tilsvarende fakta fra deltakernes hjemland om mulig.

Når man er ny i Norge kan mye føles fremmed og rart. Alle som blir boende i et nytt land og i en ny kultur vil oppleve at de endrer seg over tid og tilpasser seg det nye livet. I en familie kan familiemedlemmene endre seg i ulikt tempo og endre seg på ulike ting. Noen lærer språket fort, andre bruker lengre tid. Barna får kanskje fort venner og tar til seg kultur og vaner som kan virke fremmed for foreldrene. Man må regne med at holdninger og synspunkter blir utfordret. Det man til nå har sett på som selvfølgeligheter og sannheter kan bli satt på prøve. Etter en tid reiser man kanskje tilbake til hjemlandet og føler seg fremmed der.

Dersom læreren har egen erfaring med migrasjon, vil læreren selv vite hvilke temaer man bør ta opp i gruppa når det gjelder dette.

Se filmen

Videoen består av 28 klipp som viser vanlige store og små hendelser i et norsk liv fra fødsel til pensjonisttilværelse. Filmen går i kronologisk rekkefølge. Et barn blir født, og vi ser åtte klipp som illustrerer barndom: fra barnet som lærer seg å gå til barnet som er i barnehagen, på barneskolen og på fotballtrening med venner. Deretter ser vi fem klipp som viser tenårene og studenttiden, før vi ser ti klipp fra voksenlivet, som blant annet viser middag med venner, giftemål, fjelltur, og å bli forelder. Filmen avsluttes med fem klipp som viser alderdom og pensjonisttilværelse, som gåtur i skogen, sjakk med barnebarn og en eldre kvinne som strikker.

Forslag til spørsmål

Hva er vanlige, store øyeblikk i et norsk liv? Er de annerledes enn de vanlige, store øyeblikkene i hjemlandet ditt?
Hva tror du er typisk for en norsk barndom?
Hva tror du er vanlige ting for tenåringer å gjøre på fritiden i Norge?
Hva tror du foreldrerollen innebærer i Norge? Er det likt som i ditt eget hjemland?
Hva tror du norske pensjonister bruker tiden sin på? Hva vil du gjøre når du blir pensjonist?

Småbarnstid

Snakk sammen

Grunner til at mange barn i Norge er i barnehagen kan være at begge foreldrene er på jobb, at de andre barna også er i barnehagen, forberedelse til skolegang, å lære å ta hensyn til andre eller å være del av et fellesskap. Barna lærer begreper, utvikler fantasi og kreativitet, de går på turer og lærer om naturen, og utvikler motorikk gjennom lek og andre aktiviteter.

Gjennom å være sammen med andre, både voksne og barn, og å bruke det norske språket, vil det skje en naturlig språkutvikling. For barn som ikke snakker norsk hjemme, er barnehagen kanskje det første stedet de møter og lærer norsk. Barna møter og utvikler språket gjennom å bli lest for, høre historier osv.

Kontantstøtten er et politisk tema som er under stadig debatt. Noen politiske partier ønsker å fjerne kontantstøtten da de mener at den motiverer foreldrene tilå holde barna hjemme fra barnehagen. Andre partier mener at kontantstøtten gir foreldrene mulighet til å velge om en av foreldrene skal være hjemme med barnet eller om barnet skal gå i barnehagen. Foreldrene kan velge det som er bra for familien.
Hva tenker deltakerne om dette?

Om barnetrygd: Alle foreldre mottar barnetrygd fram til barnet fyller 18 år. Barnetrygden er lik for alle, uavhengig av familiens inntekt.

Skolealder og ungdomstid

Snakk sammen

Da mange familier har det slik at begge foreldrene er i fullt arbeid, er det godt å ha et sted der de yngre skolebarna (1.– 4. klasse) kan være før og etter skoletid.

Til læreren: Sjekk gjerne hvilke fritidstilbud som finnes i kommunen/nærmiljøet dersom du har deltakere med barn dette kan være aktuelt for. Hvilke aktivitetstilbud finnes for voksne?

Myndig = juridisk voksen. En myndig person er ansvarlig for sine handlinger og valg. En myndig person kan låne penger i banken, stemme ved valg, kjøpe alkohol, kjøre bil.

Snakk gjerne om Lånekassens betydning for at alle skal ha mulighet til å ta en høyere utdanning. Snakk også om lån generelt. Er det et problem for noen av deltakerne å betale renter ut fra religiøs eller kulturell bakgrunn? Hvordan håndtere dette i et vestlig samfunn? Snakk også om forskjellen på lån og stipend.

Voksenliv og pensjonisttilværelse

Snakk sammen

En pensjon beregnes ut fra tidligere inntekt. En bruttopensjon vil uansett være vesentlig lavere enn den bruttolønnen en hadde da en gikk av med pensjon. Men lavere skatt, mindre reiseutgifter og lignende vil kanskje gjøre at forskjellen mellom netto utbetalt lønn og utbetalt pensjon ikke er like stor.

Læreren kjenner til deltakernes hjemland og bakgrunn. I mange land mottar ikke eldre mennesker pensjon i det hele tatt, men er avhengige av oppsparte midler og/eller familien. Det kan også være store variasjoner i folkehelse fra land til land. I Norge vil en for eksempel kunne finne mange spreke pensjonister som lever aktive liv. I andre land vil kanskje mennesker i denne aldersgruppen fremstå som mye eldre og med dårligere helse.

Tips til undervisninga

Samanlikn gjerne fakta i denne leksjonen med tilsvarande fakta frå heimlanda til deltakarane dersom det let seg gjere.

Det er mykje som kan kjennest framandt og rart når ein er ny i Noreg. Alle som buset seg i eit nytt land og ein ny kultur, vil oppleve at dei endrar seg over tid og tilpassar seg det nye livet. Dei ulike medlemane av ein familie kan endre seg i ulikt tempo og på ulike måtar. Nokre lærer språket fort, medan andre treng meir tid. Kanskje får barna fort vener og tek til seg ein kultur og vanar som kan verke framande for foreldra. Ein må rekne med at ein kan få haldningane og synspunkta sine utfordra. Det ein til no har halde for sjølvsagt og sant, kan bli sett på prøve. Etter ei tid reiser ein kanskje attende til heimlandet og kjenner seg framand der.

Dersom læraren sjølv har erfaring med migrasjon, vil han/ho vite kva for tema ein bør ta opp i gruppa når det gjeld dette.

Sjå filmen

Videoen er sett saman av 28 klipp som viser store og små hendingar i eit vanleg norsk liv frå fødsel til pensjonisttilvære. Filmen går i kronologisk rekkefølgje: eit barn blir fødd, og vi ser åtte klipp som illustrerer barndomen frå barnet lærer seg å gå til barnet er i barnehagen, på barneskulen og på fotballtrening med vener. Deretter ser vi fem klipp som viser tenåra og studietida, før vi ser ti klipp frå vaksenlivet, som mellom anna viser middag med vener, giftarmål, fjelltur, og det å bli forelder. Filmen blir avslutta med fem klipp som viser alderdom og pensjonisttilvære, som å gå tur i skogen, spele sjakk med barnebarn og ei eldre kvinne som strikkar.

Framlegg til spørsmål

Kva for store augeblinkar inneheld eit vanleg norsk liv? Er dei annleis enn dei store augeblinkane i eit vanleg liv i heimlandet ditt?
Kva trur du er typisk for ein norsk barndom?
Kva trur du det er vanleg for tenåringar å gjere på fritida i Noreg?
Kva trur du foreldrerolla inneber i Noreg? Er dette likt foreldrerolla i ditt eige heimland?
Kva trur du norske pensjonistar brukar tida si på? Kva vil du gjere når du blir pensjonist?

Småbarnstid

Snakk saman

Grunnane til at mange barn i Norge er i barnehagen kan vere at begge foreldra er på jobb, at alle dei andre barna òg er i barnehagen, som førebuing til skulegang, for å lære å ta omsyn til andre og for å vere del av ein fellesskap. Barna lærer omgrep og utviklar fantasien og kreativiteten sin, går på tur og lærer om naturen, og dei utviklar motorikken sin gjennom leik og andre aktivitetar.

Barna vil heilt naturleg utvikle seg språkleg ved å vere saman med andre, både vaksne og barn, og bruke det norske språket. For barn som ikkje snakkar norsk heime, er kanskje barnehagen den første staden der dei møter og lærer norsk. Barna møter og utviklar språket ved å bli lesne for, høyre historier, osv.

Kontantstøtta er eit politisk tema som det stendig er debatt om. Nokre politiske parti ønskjer å fjerne kontantstøtta fordi dei meiner at ho motiverer foreldre til å halde barna sine heime frå barnehagen. Andre parti meiner at kontantstøtta gjev foreldre moglegheita til å velje om ein av foreldra skal vere heime med barnet eller om barnet skal gå i barnehagen. Foreldra kan velje det som er bra for familien.
Kva tenkjer deltakarane om dette?

Om barnetrygd: Alle foreldre får barnetrygd fram til barnet fyller 18 år. Barnetrygda er lik for alle, uansett kor stor inntekta til familien er.

Skulealder og ungdomstid

Snakk saman

Sidan mange familiar har det slik at begge foreldra er i fullt arbeid, er det godt å ha ein stad der dei yngste skulebarna (1.– 4. klasse) kan vere før og etter skulen.

Til læraren: Sjekk gjerne kva for fritidstilbod som finst i kommunen/nærmiljøet dersom du har deltakarar med barn som dette kan vere aktuelt for. Kva for aktivitetstilbod finst for vaksne?

Myndig = juridisk vaksen. Ein person som er myndig, er ansvarleg for sine eigne handlingar og val. Ein myndig person kan låne pengar i banken, stemme ved val, kjøpe alkohol og køyre bil.

Snakk gjerne om kor viktig Lånekassen er for at alle skal ha moglegheita til å ta høgare utdanning. Snakk òg om lån generelt. Er det deltakarar i gruppa som ut frå religiøs eller kulturell bakgrunn har eit problem med å betale renter? Korleis kan ein handtere dette i eit vestleg samfunn? Snakk òg om skilnaden mellom lån og stipend.

Vaksenliv og pensjonisttilvære

Snakk saman

Ein pensjon blir rekna ut på grunnlag av tidlegare inntekt. Ein bruttopensjon vil uansett vere vesentleg mindre enn bruttoløna ein hadde då ein gjekk av med pensjon, men lågare skatt, mindre reiseutgifter og liknande vil kanskje gjere at forskjellen mellom netto utbetalt løn og pensjonen ein får utbetalt, ikkje er like stor.

Læraren kjenner til kva land og bakgrunn deltakarane kjem frå. I mange land får ikkje eldre menneske pensjon i det heile teke, men er avhengige av sparepengar og/eller familien. Folkehelsa kan òg variere mykje frå land til land. I Noreg har vi til dømes mange spreke pensjonistar som lever aktive liv. I andre land vil kanskje menneske i denne aldersgruppa verke mykje eldre og ha dårlegare helse.

Læreplan

Grunnleggende ferdigheter

Muntlige ferdigheter
Digitale ferdigheter

Tverrfaglige tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere etter integreringsloven

bruke kunnskap om personvern og opphavsrett, samt retten en selv og andre har til privatliv
gi eksempler på hva skattefinansiert velferd innebærer
gi eksempler på barn, unge og voksnes rettigheter, plikter og muligheter i det norske utdanningssystemet, og hvordan utdanning kan finansieres
gi eksempler på hvordan offentlige etater, som for eksempel barnehage, skole og barnevern, kan støtte familier
gi eksempler på viktige lover, regler og verdier som omhandler barn og unges rettigheter og rettsvern

Kjerneelement

Individ og fellesskap
Demokratiforståelse og deltakelse

Læringsaktivitet

Muntlig aktivitet
Video

Se filmen

Småbarnsliv

GettyImages
  • Hvilke likheter og ulikheter er det mellom livet til en person i hjemlandet ditt og livet til en nordmann i Norge?
  • Hvordan vil livet ditt bli preget av at du bor i Norge? Hva vil sannsynligvis bli forandret?

Mennesker i Norge lever selvfølgelig forskjellige liv. Ingen er like. Likevel kan vi si noe om hvordan mange her i landet lever.

  • Hvert år fødes litt mer enn femti tusen barn i Norge, og hver kvinne føder i gjennomsnitt 1,4 barn. (2023)
  • Norske kvinner er i gjennomsnitt omtrent tretti år når de får sitt første barn.
  • Det er ikke vanlig å omskjære gutter i Norge. Det er uansett strengt forbudt å omskjære jenter. Strafferammen for å utføre et slikt inngrep, eller å bidra til dette, er inntil femten år. Det kan også medføre utvisning fra Norge.
  • Foreldre som begge er i lønnet arbeid, har til sammen rett til inntil 61 uker med foreldrepenger i forbindelse med fødsel (1.7.2024). Du finner informasjon om foreldrepenger på nettsidene til Nav.

Barnehage, kontantstøtte og barnetrygd

Foreldre betaler en egenandel for å ha barn i barnehage. Foreldre som har barn på mellom ett og to år, får kontantstøtte hvis barnet ikke går i barnehagen. Foreldrene får også barnetrygd for alle barn til de fyller 18 år.

Internett

Snakk sammen

  • Hvorfor går mange barn i Norge i barnehage?
  • Diskuter barnehage og språkutvikling.
  • Hvorfor får småbarnsfamilier kontantstøtte og barnetrygd?

Skolealder og ungdomstid

Grunnskolen er delt inn i barnetrinnet (1.–7. klasse) og ungdomstrinnet (8.–10. klasse). Mer enn sytti prosent av barna i 1. til 4. klasse går på skolefritidsordning (SFO) før og etter skoletid (2023/2024). Skolefritidsordningen er et frivillig tilbud. Skolen er gratis, men foreldrene betaler som hovedregel for barna i skolefritidsordningen.

Mange barn i Norge deltar på én eller flere organiserte fritidsaktiviteter. Mange av aktivitetene drives av foreldrene på dugnad. Foreldrene får ikke lønn for dette.

Etter grunnskolen begynner nesten all ungdom i videregående opplæring. Omtrent halvparten velger et studieforberedende utdanningsprogram, og den andre halvparten velger et yrkesfaglig utdanningsprogram. Nesten åtti prosent av ungdommene i videregående opplæring fullfører.

Myndighetsalderen i Norge er 18 år. Da har man rett til å bestemme over seg selv. Den som er myndig, har stemmerett og kan ta førerkort. I tjueårsalderen flytter de fleste hjemmefra for å gå på universitet eller høgskole eller for å jobbe. De aller fleste som studerer, lever av studielån og jobber ved siden av. Mange har mer enn tre hundre tusen kroner i studiegjeld når de er ferdige med studiene.

Jenter spiller fotball med en pappa som trenger. Foto
Ung gutt kjører bil. Foto
GettyImages

Snakk sammen

  • Hva er fordelene med en skolefritidsordning?
  • Hvilke organiserte fritidsaktiviteter er det aktuelt å delta på for deg og din familie i Norge?
  • Hva vil det si å være myndig?
  • Hva er myndighetsalderen i andre land du kjenner til?
  • Hva tenker du om ordningen med studielån?

Voksenliv og pensjonisttilværelse

GettyImages

Gjennomsnittsalderen for å gifte seg for første gang er mellom tretti og førti år, både for menn og kvinner. De fleste har bodd sammen en periode før de gifter seg. Det er vanlig at både menn og kvinner jobber utenfor hjemmet og at kvinner og menn deler på husarbeidet. Likevel bruker kvinner vesentlig mer tid hver uke på husarbeid enn det menn gjør. Det er vanlig å låne penger i banken for å kjøpe både bolig og bil. En vanlig barnefamilie har i gjennomsnitt mer enn to millioner kroner i boliggjeld.

Pensjonsalderen i Norge er 67 år både for menn og kvinner. Mange har mulighet til å gå av med pensjon før dette, mens andre velger å jobbe fram til de er 70 år. Pensjon er penger man får utbetalt når man er pensjonist. Lønnen man fikk mens man jobbet, bestemmer hvor stor pensjonen blir. Også de som ikke har hatt lønnet arbeid, for eksempel husmødre, får pensjon når de blir 67 år.

To kvinner i 70-årene er på tur i skogen. De ler og er gode venner. Begge har på seg sekker med turutstyr og holder vannflasker i henda. Bildet illustrerer et aktivt pensjonistliv. Foto
GettyImages

Mange eldre mennesker i Norge lever et aktivt liv. De er med i ulike organisasjoner, og de bruker mye tid sammen med familie og venner. Eldre mennesker har ofte ganske god økonomi. Mange har betalt gjelden sin og forsørger ikke lenger barna sine.

De aller fleste alderspensjonister klarer seg i sitt eget hjem uten hjelp fra kommunen. En liten andel av alderspensjonistene får helsetjenester i hjemmet og/eller hjelp til daglige gjøremål.

Fortsatt blir flesteparten av dem som dør i Norge, gravlagt på en kirkegård, men andelen som blir kremert er økende. Noen kirkegårder har egne områder for ulike trosretninger. Hvis den som dør, har ektefelle og barn, vil de arve det vedkommende eide. Kvinner og menn har samme arverett. Det er faste regler for arv. Det er også mulig å skrive et testamente for en del av arven.

Eldre kvinner holder i kaffekopp. Smiler. Foto
Gravsteder foran kirke. Foto.
AdobeStock

Snakk sammen

  • Diskuter sammenhengen mellom lønn og pensjon.
  • Hvordan er det å være pensjonist i Norge sammenliknet med andre land du kjenner til?
  • Hva synes dere om at noen kirkegårder har egne områder for ulike trosretninger?
GettyImages
GettyImages

Velg riktig svar

Hvor mange barn fødes hvert år i Norge?

Velg riktig svar

Hvor gamle er norske kvinner i gjennomsnitt når de får sitt første barn?

Velg riktig svar

Hva er pensjonsalderen i Norge?

Velg riktig svar

Velg riktig eller galt

Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?

Det er vanlig å låne penger i banken for å kjøpe bolig og bil.
Det er få studenter i Norge som har jobb ved siden av studiene.
Grunnskolen er delt inn i barnetrinn (1.–7.klasse) og ungdomstrinn (8.–10. klasse).
Foreldre får kun barnetrygd for barn mellom 0 og 10 år.
Mange eldre mennesker i Norge lever et aktivt liv.

Klikk i bildet

Klikk på riktig person i bildet. Når er myndighetsalderen i Norge?

choice-image