Familieplanlegging, svangerskap og oppfølging av barn
Familieplanlegging
Familieplanlegging
I Norge diskuterer politikerne hvordan de kan oppfordre par til å få flere barn. I noen andre land kan kvinner oppleve at myndighetene setter strenge begrensninger for hvor mange barn de får lov til å få. I andre land igjen er fødselstallet i gjennomsnitt fem barn per kvinne.
Familieplanlegging betyr at par selv kan planlegge tidspunkt for når kvinnen kan bli gravid, og at de planlegger hvor mange barn de skal ha. I praksis betyr familieplanlegging å forhindre uønsket graviditet. Forskjellige prevensjonsmidler gjør dette mulig.
Noen vanlige prevensjonsmidler:
- P-piller er piller som inneholder hormonene østrogen og gestagen/progesteron. Pillene hindrer eggløsning.
- P-stav er en liten plaststav som legges inn under huden. Den inneholder hormonet gestagen og skiller ut en liten mengde hver dag. Hormonet hindrer eggløsning. P-staven må settes inn og fjernes av lege.
- Spiral settes inn i kvinnens livmor av en lege. Spiralen hindrer sædcellenes bevegelighet og gjør at et eventuelt befruktet egg ikke fester seg til livmorveggen.
- Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot smitte av seksuelt overførbare sykdommer. Det er også det eneste prevensjonsmiddelet som benyttes av mannen. Det anbefales å bruke sæddrepende krem sammen med kondom for å øke sikkerheten mot uønsket graviditet. Sæddrepende krem alene er ikke nok.
Svangerskapskontroll og fødsel
Gravide kvinner i Norge har rett til gratis svangerskapskontroller. Helsestasjonen eller fastlegen utfører kontrollene. Kontrollene er frivillige. Målet er å sikre helsen til mor og barn under graviditeten, fødselen og etter fødselen. I Norge anbefales det å gå til kontroll åtte til tolv ganger i løpet av svangerskapet. De fleste kvinner føder på sykehus, og dette er gratis.
Helsekontroll og vaksiner
Alle barn og unge som bor i Norge, får tilbud om jevnlige helsekontroller. Fra barna er babyer og fram til skolestart foregår disse helsekontrollene på helsestasjonen. Etter at barna har begynt på skolen, sørger skolehelsetjenesten for kontrollene. De fleste kommuner har også helsestasjoner for ungdom. Alle barn og unge som bor i Norge, får tilbud om vaksinasjon mot alvorlige sykdommer. Vaksinene beskytter mot sykdommene på en enkel, effektiv og ufarlig måte. Tjenestene på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten er gratis.
Dersom barnet er sykt, er det fastlegen som skal undersøke og eventuelt behandle barnet.
Abort
I Norge sier Lov om svangerskapsavbrudd (Abortloven) at kvinnen selv kan ta avgjørelsen om å avbryte svangerskapet dersom det gjøres i løpet av de første 12 svangerskapsukene. Kvinnen må fylle ut og levere et skjema der hun underskriver på at hun ønsker abort og at hun har fått opplysninger om de medisinske sidene ved aborten og om muligheten for å få mer informasjon om alternativer til en abort. Abortloven regulerer også hva som skjer dersom kvinnen ønsker abort etter 12. svangerskapsuke.
Snakk sammen
- Hva tenker man om familieplanlegging i land du kjenner godt? Er det vanlig å bruke prevensjonsmidler?
- Hvorfor blir svangerskapskontroll ansett som så viktig at den er gratis for kvinnen?
- Hvorfor er det viktig at foreldrene tar imot det tilbudet som helsestasjonene gir?
- Hva synes du om at de fleste barn i Norge vaksineres mot en rekke sykdommer?
- Hvorfor er vaksinasjonsprogrammet for barn gratis?
Diskuter påstanden:
- Abortloven er et kompromiss mellom kvinners rett til selvbestemmelse og fosterets rettsvern.
Velg riktig svar
Hvor mange barn føder norske kvinner i gjennomsnitt?
Velg riktig svar
Hva betyr familieplanlegging? Flere svar er riktige.
Velg riktig svar
Hva er oppgaven til en helsestasjon?
Velg riktig eller galt
Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?
Velg riktig eller galt
Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?