Middelalder og unionstid

Lærerinnhold

Tips til undervisningen

Snakk sammen

Læreren må kjenne til historien i deltakernes hjemland.

Når man snakker om svartedauden, vil det sannsynligvis være nærliggende å snakke om covid-19 og hvordan denne smitten har gått verden rundt. Man kan også snakke om samarbeid om vaksiner og tiltak på tvers av land.

Hent gjerne inn stoff fra leksjonen om religion og religionsfrihet.

Dersom det passer, kan man trekke paralleller til politikk og konflikter i deltakernes hjemland. Hvordan reagerer mennesker på at fremmede makter tar kontrollen i landet?

Tips til undervisninga

Snakk saman

Læraren må kjenne til historia til deltakarane sine heimland.

Når ein snakkar om svartedauden, vil det sannsynlegvis vere nærliggjande å snakke om covid-19 og korleis denne smitta har gått verda rundt. Ein kan òg snakke om samarbeid om vaksinar og ulike tiltak på tvers av land.

Hent gjerne inn stoff frå leksjonen om religion og religionsfridom.

Dersom det passar, kan ein dra parallellar til politikk og konfliktar i heimlanda til deltakarane. Korleis reagerer menneske på at framande makter tek kontrollen i landet?

Læreplan

Grunnleggende ferdigheter

Muntlige ferdigheter
Digitale ferdigheter

Tverrfaglige tema

Demokrati og medborgerskap

Læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere etter integreringsloven

gi eksempler på noen av de viktigste historiske hendelsene og prosessene som har dannet grunnlaget for framveksten av demokratiet i Norge  

Kjerneelement

Demokratiforståelse og deltakelse

Læringsaktivitet

Muntlig aktivitet

Middelalder og unionstid

Olav den Hellige faller på slagmarken. Tegning.
H. Egedius

Kristendommen kommer til Norge

Kristendommen var den vanlige religionen sør i Europa lenge før den kom til Norge. Men da Olav Haraldsson ble drept i slaget på Stiklestad i 1030, fikk Olavs sønn hjelp av kirken til å gjøre faren til en helgen. Etter hvert ble flere av de mektige bøndene og høvdingene kristne. Når de som hadde makt skiftet tro, gjorde flere og flere vanlige folk det samme. Kirken fikk snart veldig stor makt. Menneskene måtte betale skatt til kirken, og mange ga fra seg land til kirken også. Religionen tok stor plass i vanlige menneskers liv.

Svartedauden

En trapp i et trehus. En skummel kvinne som ser ond ut titter opp fra kjelleren. Hun symboliserer pesten. Tegning
Foto: Nasjonalmuseet/Morten Thorkildsen «Pesta i trappen» tegnet av Theodor Kittelsen.

Folketallet i Norge steg fra ett hundre og femti tusen til omtrent fire hundre tusen i årene mellom 1000 og 1300 e.Kr. selv om det var mye død og sykdom. Omtrent halvparten av barna døde før de ble ett år gamle, og mange kvinner døde når de skulle føde barn.

På midten av 1300-tallet herjet en pandemi. Denne pandemien ble kalt svartedauden, fordi menneskene som ble smittet av sykdommen fikk store, blåsvarte byller på kroppen. De fleste som ble smittet, døde i løpet av noen få dager. På verdensbasis regner man med at mellom syttifem millioner og to hundre millioner mennesker døde i pandemien. I Europa døde rundt halvparten av befolkningen. I Norge døde en tredel av befolkningen av sykdommen.

Kirken, kongen og adelen får makt

I middelalderen var de fleste menneskene bønder. I vikingtiden hadde de fleste bøndene eid gården sin og jorda si selv, men nå måtte de fleste bøndene betale skatt til kirken, kongen og adelen. De som ikke greide å betale skatten, måtte gi fra seg jord. På denne måten ble kirken, kongen og adelen rikere og rikere, mens vanlige folk ble fattigere.

De første byene i Norge ble grunnlagt på denne tiden. De største var Bergen (Bjørgvin), Trondheim (Nidaros), Oslo, Stavanger og Tønsberg.

Union

I løpet av 1300-tallet fikk Danmark mer og mer innflytelse over Norge, og fra 1397 var Norge i union med Danmark og Sverige. Unionen hadde én felles konge. Etter hvert trakk Sverige seg ut av unionen, men unionen mellom Danmark og Norge varte helt til 1814. Politikken ble styrt fra Danmark. København var det kulturelle senteret i unionen, og nordmenn leste og skrev på dansk. Norske bønder betalte skatt til kongen i København, og nordmenn reiste til København for å studere.

Protestantismen

Martin Luther i hans fødeby, Eisleben i Tyskland. Han har på seg en kappe og holder en bok. Han ser bestemt ut i lufta. Foto
GettyImages Martin Luther

I 1517 begynte et religiøst opprør. Den tyske munken Martin Luther protesterte mot makten til den katolske kirken. Martin Luther fikk flere tilhengere. De ble kalt protestanter fordi de protesterte. Flere konger i Nord-Europa støttet Martin Luther. Den danske kongen gikk over til protestantismen. Protestantismen var statsreligion i Norge helt fram til statskirkeordningen ble avviklet i 2012.

Snakk sammen

  • Hvordan var historien i hjemlandet ditt i denne perioden?
  • Kom svartedauden til hjemlandet ditt?
  • Kan du se noen paralleller til vår tid?
  • Religionen hadde stor plass i menneskenes liv. Kirken hadde mye makt. Hvordan tror du dette påvirket menneskene? Hvordan er dette i dag?
  • Hvordan tror du unionen med Danmark påvirket menneskene i Norge og utviklingen av det norske samfunnet?
To åpne hender med et trekors. Foto.
GettyImages

Velg riktig svar

Hvor stor andel av den norske befolkningen døde under svartedauden?

Velg riktig svar

I hvilket år ble Norge med i union med Sverige og Danmark?

Velg riktig svar

Hva protesterte den tyske munken Martin Luther mot på begynnelsen av 1500-tallet?

Velg riktig eller galt

Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?

Svartedauden herjet på midten av 1200-tallet.
Rundt halvparten av Europas befolkning døde under svartedauden.
I middelalderen måtte de fleste bønder betale skatt til kirken, kongen og adelen.
Unionen med Danmark varte til 1905.
Protestantismen var statsreligion i Norge frem til 2012.

Velg riktig eller galt

Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?

Kirken fikk mye makt i Norge etter år 1030.
I middelalderen var de fleste menneskene prester.
For rundt tusen år siden døde omtrent halvparten av barna før de ble ett år gamle.
Bergen het Bjørgvin under middelalderen. Trondheim het Nidaros.
Nordmenn leste og skrev dansk da de var i union med Danmark.