โรงเรียนและการศึกษา

  • ท่านจำอะไรได้บ้างตอนที่ท่านเรียนหนังสือในโรงเรียน?
  • ความสัมพันธ์ระหว่างครูกับนักเรียนเป็นอย่างไรในตอนนั้น?
  • โรงเรียนร่วมมือกับพ่อแม่อย่างไรบ้าง? การร่วมมือดังกล่าวดำเนินไปได้ดีหรือไม่?
  • ท่านรู้อะไรบ้างเกี่ยวกับโรงเรียนในนอร์เวย์?

อภิปรายเกี่ยวกับคำกล่าวต่อไปนี้:

  • ประชาธิปไตยต้องพึ่งพาประชากรที่มีความรู้
  • ความรู้คือพลัง
  • ประชากรที่มีการศึกษาคือศัตรูที่ร้ายที่สุดของเผด็จการ

นอร์เวย์มีธรรมเนียมอันยาวนานในด้านโรงเรียนและการศึกษา ในศตวรรษที่ 18 สถานการณ์ทางเศรษฐกิจของประเทศแย่มาก แต่เราก็จัดว่าการศึกษาเป็นเรื่องสำคัญมากจนเราตัดสินใจว่าจะให้เด็กทุกคนไปโรงเรียน และให้รัฐเป็นผู้ออกค่าใช้จ่าย

เนื้อหาของบทเรียนเปลี่ยนแปลงไปมากตลอดช่วง 300 ปีที่ผ่านมาตั้งแต่เริ่มใช้การศึกษาภาคบังคับในนอร์เวย์ ในศตวรรษที่ 18 เป้าหมายก็คือการสอนนักเรียนเรื่องศาสนาคริสต์ ส่วนทักษะภาคปฏิบัติอย่างเช่นการอ่าน เลขคณิต การปรุงอาหาร การเย็บผ้า และงานไม้ได้ถูกเพิ่มเข้าสู่หลักสูตรของโรงเรียนในภายหลัง

หลายวิชาที่สอนในปัจจุบันมีเป้าหมายเพื่อให้ความรู้ทั่วไปที่ดีแก่เด็กและเยาวชน พวกเขาเรียนรู้ความรู้เกี่ยวกับความเป็นจริงและทักษะพื้นฐาน อย่างเช่นการอ่าน การเขียน และเลขคณิต

เด็กจะใช้เครื่องมือดิจิตอลตั้งแต่พวกเขายังเล็ก เด็กเรียนรู้ที่จะหาข้อมูลดีๆและใช้ข้อมูลดังกล่าวแก้ไขปัญหาหลากหลายอย่าง นอกจากนี้พวกเขายังได้เรียนรู้ที่จะคิดอย่างอิสระและทำงานร่วมกันกับผู้อื่น

Tips til undervisningen

Det er et godt og velkjent pedagogisk prinsipp å starte med stoff som deltakerne kjenner fra tidligere, før man går over til nytt stoff. Gjennom å snakke om deltakernes egen skolegang og deres forhold til skolevesen og utdanning kan man finne likheter og ulikheter i arbeidet med det norske systemet.

Snakk sammen

Det norske samfunnet legger stor vekt på formell utdanning. Noen deltakere må starte eller fullføre egen utdanning i Norge. Noen har barn som skal ta utdanning i Norge. For noen av deltakerne kan det å snakke om betydningen av utdanning i det norske samfunnet være en inngang til å legge planer for veien videre.

I noen deltakergrupper kan det være interessant å diskutere forholdet mellom utdanningsnivå i befolkningen og styresett. Kan man for eksempel tenke seg at et land med et høyt utdanningsnivå i befolkningen også er et diktatur? Er et sosialdemokrati, som for eksempel det norske, avhengig av en utdannet befolkning?

Snakk om kunstverket

En liten gutt sitter bøyd over en bok. Han leser. Maleri.
©O. Væring Eftf. AS «Lille Ebbe leser» malt av Christian Krogh (1920).

Tips til undervisninga

Det er eit godt og velkjent pedagogisk prinsipp å byrje med stoff som deltakarane kjenner frå før, og deretter gå over til nytt stoff. Ved å snakke om deltakarane sin eigen skulegang og deira forhold til skulevesen og utdanning kan ein finne likskapar og ulikskapar medan vi arbeider med det norske systemet.

Snakk saman

Det norske samfunnet legg stor vekt på formell utdanning. Nokre deltakarar må starte eller fullføre si eiga utdanning i Noreg, og nokre har barn som skal ta utdanning i Noreg. For nokre av deltakarane kan det å snakke om kva utdanning tyder i det norske samfunnet fungere som ei innleiing til å leggje planar for vegen vidare.

I nokre deltakargrupper kan det vere interessant å diskutere korleis utdanningsnivået i folket og styresettet i eit land heng saman. Kan ein til dømes tenkje seg at eit land som har eit høgt utdanna folk, òg er eit diktatur? Er eit sosialdemokrati, til dømes det norske, avhengig av eit utdanna folk?

Snakk om kunstverket

En liten gutt sitter bøyd over en bok. Han leser. Maleri.
©O. Væring Eftf. AS «Lille Ebbe leser» malt av Christian Krogh (1920).