ความร่วมมือระหว่างบ้านและโรงเรียน

Lærerinnhold

Tips til undervisningen

Brev fra læreren

Kanskje noen deltakere kjenner seg igjen i bestemorens bekymringer? Det er nok flere som har den erfaringen at skolen kun tar kontakt med hjemmet dersom noe er galt. Vi ser i samtalen at både moren og datteren har en annen oppfatning og er vant til at det er samarbeid mellom skole og hjem gjennom hele skolegangen.

Snakk sammen

Det kan være viktig å bruke tid på å snakke om at skolen skal være et godt sted å være for alle. Hvem er alle? Vi tenker at dette innbefatter både små og store, elever med ulike forutsetninger, familieforhold, osv. Det sier noe om undervisningssituasjonen, men også om friminuttene og om skoleveien. Elevene skal læres opp til å bli empatiske mennesker som viser respekt og empati for andre, både medelever og lærere. Lærerne skal omgås elevene med samme respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettigheter og plikter i skolen. Diskuter foreldrenes, elevenes og skolens rettigheter og plikter. Oversett gjerne teksten til deltakernes språk.

Elevene skal læres opp til å bli ansvarlige medborgere i et demokrati. Helt fra de er små får de være med på å ta beslutnnger som omfatter skolehverdagen sin, for eksempel gjennom elevrådsarbeid, å være med i ulike grupper som gjennomfører ulike arrangementer, osv.

Elevene jobber mye i grupper helt fra de tidlige klassetrinnene. På denne måten lærer de at alle må bidra i gruppen og at gruppen har et felles ansvar for resultatet. Det er ikke veldig populært å være en som lener seg tilbake og lar de andre i gruppen gjøre hele jobben. Dette kan også ses på som et ledd i opplæringen til å være medborger i et demokrati, en beboer eller forelder som tar del i dugnader,osv.

Utfordringer i hjem–skolesamarbeidet:

Kan dette gjelde noen i deltakergruppen din? Hvis det er tilfelle, bør det brukes tid på dette. Snakk om hvorfor det kan bli utfordringer og problemer. Er deltakerne bekymret for noe? Er det noe de misforstår?

Tips til undervisninga

Brev frå læraren

Kanskje nokre av kursdeltakarane kjenner seg att i uroa til bestemora? Det er nok fleire som har den erfaringa at skulen berre tek kontakt med heimen dersom det er noko gale. Vi ser i samtalen at både mora og dottera har ei anna oppfatning og er vane med at skulen og heimen samarbeider gjennom heile skulegangen.

Snakk saman

Det kan vere viktig å bruke tid på å snakke om at skulen skal vere ein god stad å vere for alle. Kven er alle? Vi tenkjer at dette dekkjer både store og små, elevar med ulike føresetnader og familiesituasjonar, osv. Det seier noko om undervisningssituasjonen, men òg om friminutta og skulevegen. Elevane skal lærast opp til å bli empatiske menneske som syner respekt for og empati med andre, både medelevar og lærarar. Lærarane skal omgåast elevane med same respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettar og plikter i skulen. Diskuter rettane og pliktene til foreldra, elevane og skulen. Omset gjerne teksten til språka/språket til deltakarane.

Elevane skal lærast opp til å bli ansvarlege medborgarar i eit demokrati. Heilt frå dei er små får dei vere med på å ta avgjerder om skulekvardagen sin, til dømes gjennom elevrådsarbeid, ved å vere med i grupper som organiserer ulike arrangement, osv.

Elevane jobbar mykje i grupper heilt frå dei tidlege klassetrinna. På denne måten lærer dei at alle må bidra i gruppa, og at gruppa har eit felles ansvar for resultatet. Det er ikkje spesielt populært å vere ein som lenar seg tilbake og let dei andre i gruppa gjere heile jobben. Dette kan ein òg sjå som eit ledd i opplæringa av barna til å bli medborgarar i eit demokrati, ein bebuar eller forelder som er med på dugnadar, osv.

Utfordringar i samarbeidet mellom heimen og skulen:

Kan dette gjelde medlemar av deltakargruppa di? Dersom det er tilfelle, bør de bruke tid på dette. Snakk om kvifor utfordringar og problem kan oppstå. Uroar deltakarane seg for noko? Er det noko dei misforstår?

Læreplan

Grunnleggende ferdigheter

Muntlige ferdigheter
Digitale ferdigheter

Tverrfaglige tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere etter integreringsloven

samtale om sentrale verdier som det norske skole- og utdanningssystemet bygger på, og hva som forventes av foreldre i samarbeidet mellom skole og hjem

Kjerneelement

Individ og fellesskap
Demokratiforståelse og deltakelse

Læringsaktivitet

Muntlig aktivitet

ความร่วมมือระหว่างบ้านและโรงเรียน

Et skrivebord sett ovenfra med notatblokk, blyant og hender som skriver på laptop. Foto.
AdobeStock

ลูกสาว: คุณครูส่งจดหมายมาค่ะ คุณยายต้องไปประชุมพัฒนาการนักเรียนสัปดาห์หน้าค่ะ

คุณยาย: ทำไมคุณครูส่งจดหมายมานะ? แกไปทำอะไรผิดรึเปล่า?

ลูกสาว: ไม่ใช่ค่ะ มันเป็นจดหมายประชุมกับคุณครูธรรมดาๆ นักเรียนในชั้นได้จดหมายกันทุกคนค่ะ

คุณยาย: แกแน่ใจนะว่าไม่ได้ทำอะไรผิด? ตอนฉันเรียนหนังสือ พ่อแม่จะคุยกับคุณครูก็เฉพาะตอนที่เด็กทำอะไรผิด

คุณแม่: ตอนนี้ไม่ใช่แล้วค่ะคุณแม่ ฉันอยากไปคุยกับคุณครูว่าตอนนี้เป็นยังไงบ้าง แล้วก็ยังมีคำถามเรื่องการบ้านอีก

Mor sitter på en stol, datteren står ved siden av. De snakker med kvinnelig lærer som sitter bak en pult. Foto.
AdobeStock

พ่อแม่มีความรับผิดชอบหลักในลูกของตน อย่างไรก็ตาม เป็นเรื่องดีสำหรับเด็กและเยาวชนถ้าพ่อแม่ร่วมมือกับโรงเรียนอนุบาลและโรงเรียนในเรื่องการเลี้ยงดูและการศึกษาของเด็ก

พ่อแม่และโรงเรียน พร้อมกับตัวเด็กเอง ต้องยืนยันว่าเด็กได้เรียนรู้ในเรื่องที่จำเป็นแล้ว นักเรียน พ่อแม่ และคุณครูต้องพูดคุยกันเรื่องพัฒนาการทางวิชาการของนักเรียนและความเป็นอยู่ของนักเรียนในโรงเรียนอย่างน้อยสองครั้งต่อปี

เป็นเรื่องสำคัญที่พ่อแม่จะต้องอ่านและทำความคุ้นเคยกับข้อมูลที่เป็นลายลักษณ์อักษรทั้งหมดที่โรงเรียนส่งมา พ่อแม่สามารถติดต่อคุณครูหรือเจ้าหน้าที่โรงเรียนอื่นๆได้ถ้ามีคำถามใดๆ

อภิปรายร่วมกัน

  • คำกล่าวที่ว่าโรงเรียนควรเป็นสถานที่น่าอยู่สำหรับทุกคน หมายความว่าอย่างไร?
  • คำกล่าวที่ว่า "การมีส่วนร่วมในการตัดสินใจ" และ "การแบ่งปันความรับผิดชอบ" หมายความว่าอย่างไร?

บางครั้งการทำงานร่วมกันไม่ได้ผลอย่างที่เราต้องการ ผู้ปกครองและโรงเรียนอาจมีความคิดเห็นที่แตกต่างกันเกี่ยวกับสิ่งที่สำคัญและถูกต้อง ปัญหาอีกประการหนึ่งคือโรงเรียนและผู้ปกครองมีความคาดหวังที่แตกต่างกันต่อกันและกัน ครูบางคนสามารถบอกเกี่ยวกับสถานการณ์เหล่านี้ได้:

  • พ่อแม่ไม่เข้าประชุมผู้ปกครองหรือพูดคุยเกี่ยวกับพัฒนาการของนักเรียน
  • พ่อแม่พาลูกของตนกลับประเทศบ้านเกิดระหว่างช่วงวันหยุดฤดูร้อน และไม่กลับมาตอนเปิดเรียนในเดือนสิงหาคม เด็กมาโรงเรียนอีกครั้งเมื่อเวลาผ่านไปหลายสัปดาห์หรือหลายเดือน
  • เด็กที่เกิดในนอร์เวย์มีทักษะด้านภาษานอร์เวย์ไม่ดีเวลาเริ่มเรียน
  • พ่อแม่ไม่อยากให้นักเรียนเข้าร่วมกิจกรรมการเรียนรู้นอกโรงเรียน เช่น การออกค่ายของโรงเรียน
  • นักเรียนไม่ได้รับอนุญาตให้เข้าร่วมชั้นเรียนยิมนาสติกหรือว่ายน้ำ
  • ทำไมพ่อแม่บางคนเลือกทำเช่นนี้?
  • จะเกิดผลอย่างไรกับเด็ก?
  • ให้อภิปรายเกี่ยวกับวิธีแก้ปัญหาเหล่านี้
Tenåringsjente sammen med andre ungdommer. Smiler. Foto
GettyImages

เลือกคำตอบที่ถูกต้อง

ครู นักเรียน และพ่อแม่สนทนากันเรื่องเด็กบ่อยแค่ไหน เกี่ยวกับเรื่องที่โรงเรียนและพัฒนาการทางวิชาการของเด็ก?

เลือกคำตอบที่ถูกต้อง

ผู้ปกครองสนทนาเรื่องใดกับคุณครู?

เลือกคำตอบที่ถูกต้อง

บางทีความร่วมมือก็ไม่ได้ผลอย่างที่เราต้องการ ปัญหามีอะไรบ้าง? ตอบได้มากกว่าหนึ่งข้อ

เลือกข้อถูกหรือผิด

อ่านข้อความต่อไปนี้ ข้อใดถูกต้อง? ข้อใดผิด?

เป็นเรื่องสำคัญที่พ่อแม่จะต้องอ่านและทำความคุ้นเคยกับข้อมูลที่เป็นลายลักษณ์อักษรทั้งหมดที่โรงเรียนส่งมา
ข้อมูลจากโรงเรียนจะส่งมาทาง Facebook
พ่อแม่สามารถติดต่อคุณครูหรือบุคลากรอื่นที่โรงเรียนได้ถ้ามีคำถามใด
พ่อแม่และโรงเรียนตกลงกันได้ทุกครั้งว่าอะไรสำคัญและถูกต้อง
พ่อแม่มีความรับผิดชอบหลักต่อเด็ก

เลือกข้อถูกหรือผิด

อ่านข้อความต่อไปนี้ ข้อใดถูกต้อง? ข้อใดผิด?

โรงเรียนแบ่งปันความรับผิดชอบที่มีต่อการศึกษาของเด็กให้พ่อแม่ด้วย
เด็กต้องยืนยันว่าตนเรียนรู้ในสิ่งที่จำเป็นแล้ว
ไม่จำเป็นต้องปฏิบัติตามข้อมูลที่เป็นลายลักษณ์อักษรที่โรงเรียนส่งมาก็ได้
คุณครูบางคนบอกว่าจะเป็นปัญหาได้ถ้านักเรียนไม่ได้รับอนุญาตให้เข้าร่วมในชั้นเรียนยิมนาสติกหรือว่ายน้ำ