Cooperación hogar-escuela

Lærerinnhold

Tips til undervisningen

Brev fra læreren

Kanskje noen deltakere kjenner seg igjen i bestemorens bekymringer? Det er nok flere som har den erfaringen at skolen kun tar kontakt med hjemmet dersom noe er galt. Vi ser i samtalen at både moren og datteren har en annen oppfatning og er vant til at det er samarbeid mellom skole og hjem gjennom hele skolegangen.

Snakk sammen

Det kan være viktig å bruke tid på å snakke om at skolen skal være et godt sted å være for alle. Hvem er alle? Vi tenker at dette innbefatter både små og store, elever med ulike forutsetninger, familieforhold, osv. Det sier noe om undervisningssituasjonen, men også om friminuttene og om skoleveien. Elevene skal læres opp til å bli empatiske mennesker som viser respekt og empati for andre, både medelever og lærere. Lærerne skal omgås elevene med samme respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettigheter og plikter i skolen. Diskuter foreldrenes, elevenes og skolens rettigheter og plikter. Oversett gjerne teksten til deltakernes språk.

Elevene skal læres opp til å bli ansvarlige medborgere i et demokrati. Helt fra de er små får de være med på å ta beslutnnger som omfatter skolehverdagen sin, for eksempel gjennom elevrådsarbeid, å være med i ulike grupper som gjennomfører ulike arrangementer, osv.

Elevene jobber mye i grupper helt fra de tidlige klassetrinnene. På denne måten lærer de at alle må bidra i gruppen og at gruppen har et felles ansvar for resultatet. Det er ikke veldig populært å være en som lener seg tilbake og lar de andre i gruppen gjøre hele jobben. Dette kan også ses på som et ledd i opplæringen til å være medborger i et demokrati, en beboer eller forelder som tar del i dugnader,osv.

Utfordringer i hjem–skolesamarbeidet:

Kan dette gjelde noen i deltakergruppen din? Hvis det er tilfelle, bør det brukes tid på dette. Snakk om hvorfor det kan bli utfordringer og problemer. Er deltakerne bekymret for noe? Er det noe de misforstår?

Tips til undervisninga

Brev frå læraren

Kanskje nokre av kursdeltakarane kjenner seg att i uroa til bestemora? Det er nok fleire som har den erfaringa at skulen berre tek kontakt med heimen dersom det er noko gale. Vi ser i samtalen at både mora og dottera har ei anna oppfatning og er vane med at skulen og heimen samarbeider gjennom heile skulegangen.

Snakk saman

Det kan vere viktig å bruke tid på å snakke om at skulen skal vere ein god stad å vere for alle. Kven er alle? Vi tenkjer at dette dekkjer både store og små, elevar med ulike føresetnader og familiesituasjonar, osv. Det seier noko om undervisningssituasjonen, men òg om friminutta og skulevegen. Elevane skal lærast opp til å bli empatiske menneske som syner respekt for og empati med andre, både medelevar og lærarar. Lærarane skal omgåast elevane med same respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettar og plikter i skulen. Diskuter rettane og pliktene til foreldra, elevane og skulen. Omset gjerne teksten til språka/språket til deltakarane.

Elevane skal lærast opp til å bli ansvarlege medborgarar i eit demokrati. Heilt frå dei er små får dei vere med på å ta avgjerder om skulekvardagen sin, til dømes gjennom elevrådsarbeid, ved å vere med i grupper som organiserer ulike arrangement, osv.

Elevane jobbar mykje i grupper heilt frå dei tidlege klassetrinna. På denne måten lærer dei at alle må bidra i gruppa, og at gruppa har eit felles ansvar for resultatet. Det er ikkje spesielt populært å vere ein som lenar seg tilbake og let dei andre i gruppa gjere heile jobben. Dette kan ein òg sjå som eit ledd i opplæringa av barna til å bli medborgarar i eit demokrati, ein bebuar eller forelder som er med på dugnadar, osv.

Utfordringar i samarbeidet mellom heimen og skulen:

Kan dette gjelde medlemar av deltakargruppa di? Dersom det er tilfelle, bør de bruke tid på dette. Snakk om kvifor utfordringar og problem kan oppstå. Uroar deltakarane seg for noko? Er det noko dei misforstår?

Læreplan

Grunnleggende ferdigheter

Muntlige ferdigheter
Digitale ferdigheter

Tverrfaglige tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere etter integreringsloven

samtale om sentrale verdier som det norske skole- og utdanningssystemet bygger på, og hva som forventes av foreldre i samarbeidet mellom skole og hjem

Kjerneelement

Individ og fellesskap
Demokratiforståelse og deltakelse

Læringsaktivitet

Muntlig aktivitet

Cooperación hogar-escuela

Et skrivebord sett ovenfra med notatblokk, blyant og hender som skriver på laptop. Foto.
AdobeStock

Hija: Tengo una carta de mi profesor. Tienes que ir a una entrevista de desarrollo del aprendizaje la semana que viene.

Abuela: ¿Por qué el profesor ha escrito una carta? ¿Has hecho algo malo?

Hija: Que no, es sólo una entrevista normal con el profesor. Todos los de la clase han recibido la carta.

Abuela: ¿Estás segura de que no has hecho algo malo? Cuando yo iba al colegio, los padres sólo hablaban con el profesor cuando los niños se habían portado mal.

Madre: Ya no es así, ¿sabes? Me gustaría hablar con el profesor para saber cómo te va. También tengo algunas preguntas acerca de las tareas.

Mor sitter på en stol, datteren står ved siden av. De snakker med kvinnelig lærer som sitter bak en pult. Foto.
AdobeStock

Los padres tienen la responsabilidad principal sobre sus hijos. Aún así, es bueno para los niños y adolescentes que los padres colaboren con la guardería y la escuela sobre educación y enseñanza.

Padres y escuela juntos, incluyendo también al niño, deben cuidar que el menor aprenda todo lo que le haga falta. Al menos dos veces por año, alumno, padres y profesor se reunirán para hablar sobre el desarrollo del aprendizaje y la situación del niño en la escuela.

Es importante que los padres lean y comprendan toda la información por escrito que la escuela envíe. Los padres podrán contactar con el profesor u otras personas del colegio si tienen alguna duda.

Conversación

  • ¿Qué quiere decir que la escuela debe ser un buen lugar para todos?
  • ¿Qué quiere decir el compartir el derecho a decidir y compartir las responsabilidades?

A veces, la cooperación no funciona como deseamos. Los padres y la escuela pueden tener opiniones diferentes sobre qué es importante y correcto. Otro problema puede ser que escuela y padres tengan expectativas diferentes una del otro. Algunos profesores pueden hablar de estas situaciones:

  • Los padres no asisten a reuniones de padres y entrevistas de desarrollo del alumno.
  • Los padres se van con sus hijos en las vacaciones de verano a su país de origen y no vuelven en agosto, cuando empieza la escuela. Los niños vuelven a la escuela tras semanas o meses.
  • Hay niños nacidos en Noruega que tienen pocos conocimientos de la lengua noruega al empezar en la escuela.
  • Los padres no quieren que sus hijos participen en actividades docentes fuera del colegio, por ejemplo en un campamento escolar.
  • No se permite a algunos alumnos a participar en clases de educación física o de natación.
  • ¿Por qué algunos padres toman estas decisiones?
  • ¿Cuáles pueden ser las consecuencias para sus hijos?
  • Conversar sobre posibles soluciones a estos problemas.
Tenåringsjente sammen med andre ungdommer. Smiler. Foto
GettyImages

Elige la respuesta correcta

¿Con qué frecuencia profesor, alumno y padres se reúnen para hablar sobre la situación del alumno en la escuela y el desarrollo de su aprendizaje?

Elige las respuestas correctas

¿De qué se habla en las reuniones con el profesor?

Elige la respuesta correcta

A veces, la cooperacion no funciona como queremos. ¿Dónde puede estar el problema? Varias respuestas son correctas.

Elige entre correcto o incorrecto

Lee las afirmaciones. ¿Qué es correcto? ¿Qué es incorrecto?

Es importante que los padres lean y comprendan toda la información por escrito del colegio.
La información del colegio llega por Facebook.
Los padres pueden contactar con el profesor u otras personas del colegio si tienen alguna duda.
Padres y escuela siempre están de acuerdo sobre qué es importante y correcto.
Los padres tienen la responsabilidad principal de sus hijos.

Elige entre correcto o incorrecto

Lee las afirmaciones. ¿Qué es correcto? ¿Qué es incorrecto?

El colegio comparte la responsabilidad de la educación de los niños con los padres.
El propio niño debe procurar aprender lo que necesite.
Está bien no estar pendiente de la información por escrito del colegio.
Algunos profesores dicen que es problemático que algunos alumnos no tengan permiso para participar en las clases de educación física o de natación.