Сотрудничество семья – школа

Lærerinnhold

Tips til undervisningen

Brev fra læreren

Kanskje noen deltakere kjenner seg igjen i bestemorens bekymringer? Det er nok flere som har den erfaringen at skolen kun tar kontakt med hjemmet dersom noe er galt. Vi ser i samtalen at både moren og datteren har en annen oppfatning og er vant til at det er samarbeid mellom skole og hjem gjennom hele skolegangen.

Snakk sammen

Det kan være viktig å bruke tid på å snakke om at skolen skal være et godt sted å være for alle. Hvem er alle? Vi tenker at dette innbefatter både små og store, elever med ulike forutsetninger, familieforhold, osv. Det sier noe om undervisningssituasjonen, men også om friminuttene og om skoleveien. Elevene skal læres opp til å bli empatiske mennesker som viser respekt og empati for andre, både medelever og lærere. Lærerne skal omgås elevene med samme respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettigheter og plikter i skolen. Diskuter foreldrenes, elevenes og skolens rettigheter og plikter. Oversett gjerne teksten til deltakernes språk.

Elevene skal læres opp til å bli ansvarlige medborgere i et demokrati. Helt fra de er små får de være med på å ta beslutnnger som omfatter skolehverdagen sin, for eksempel gjennom elevrådsarbeid, å være med i ulike grupper som gjennomfører ulike arrangementer, osv.

Elevene jobber mye i grupper helt fra de tidlige klassetrinnene. På denne måten lærer de at alle må bidra i gruppen og at gruppen har et felles ansvar for resultatet. Det er ikke veldig populært å være en som lener seg tilbake og lar de andre i gruppen gjøre hele jobben. Dette kan også ses på som et ledd i opplæringen til å være medborger i et demokrati, en beboer eller forelder som tar del i dugnader,osv.

Utfordringer i hjem–skolesamarbeidet:

Kan dette gjelde noen i deltakergruppen din? Hvis det er tilfelle, bør det brukes tid på dette. Snakk om hvorfor det kan bli utfordringer og problemer. Er deltakerne bekymret for noe? Er det noe de misforstår?

Tips til undervisninga

Brev frå læraren

Kanskje nokre av kursdeltakarane kjenner seg att i uroa til bestemora? Det er nok fleire som har den erfaringa at skulen berre tek kontakt med heimen dersom det er noko gale. Vi ser i samtalen at både mora og dottera har ei anna oppfatning og er vane med at skulen og heimen samarbeider gjennom heile skulegangen.

Snakk saman

Det kan vere viktig å bruke tid på å snakke om at skulen skal vere ein god stad å vere for alle. Kven er alle? Vi tenkjer at dette dekkjer både store og små, elevar med ulike føresetnader og familiesituasjonar, osv. Det seier noko om undervisningssituasjonen, men òg om friminutta og skulevegen. Elevane skal lærast opp til å bli empatiske menneske som syner respekt for og empati med andre, både medelevar og lærarar. Lærarane skal omgåast elevane med same respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettar og plikter i skulen. Diskuter rettane og pliktene til foreldra, elevane og skulen. Omset gjerne teksten til språka/språket til deltakarane.

Elevane skal lærast opp til å bli ansvarlege medborgarar i eit demokrati. Heilt frå dei er små får dei vere med på å ta avgjerder om skulekvardagen sin, til dømes gjennom elevrådsarbeid, ved å vere med i grupper som organiserer ulike arrangement, osv.

Elevane jobbar mykje i grupper heilt frå dei tidlege klassetrinna. På denne måten lærer dei at alle må bidra i gruppa, og at gruppa har eit felles ansvar for resultatet. Det er ikkje spesielt populært å vere ein som lenar seg tilbake og let dei andre i gruppa gjere heile jobben. Dette kan ein òg sjå som eit ledd i opplæringa av barna til å bli medborgarar i eit demokrati, ein bebuar eller forelder som er med på dugnadar, osv.

Utfordringar i samarbeidet mellom heimen og skulen:

Kan dette gjelde medlemar av deltakargruppa di? Dersom det er tilfelle, bør de bruke tid på dette. Snakk om kvifor utfordringar og problem kan oppstå. Uroar deltakarane seg for noko? Er det noko dei misforstår?

Læreplan

Grunnleggende ferdigheter

Muntlige ferdigheter
Digitale ferdigheter

Tverrfaglige tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere etter integreringsloven

samtale om sentrale verdier som det norske skole- og utdanningssystemet bygger på, og hva som forventes av foreldre i samarbeidet mellom skole og hjem

Kjerneelement

Individ og fellesskap
Demokratiforståelse og deltakelse

Læringsaktivitet

Muntlig aktivitet

Сотрудничество семья – школа

Et skrivebord sett ovenfra med notatblokk, blyant og hender som skriver på laptop. Foto.
AdobeStock

Дочь: Это письмо от моего учителя. Ты должна прийти на беседу о развитии на следующей неделе.

Бабушка: Почему учитель написал письмо? Ты что-то натворила?

Дочь: Нет, это просто обычная беседа с учителем. Все одноклассники получили письма.

Бабушка: Ты уверена, что ты ничего плохого не сделала? Когда я ходила в школу, родители разговаривали с учителем, только когда дети себя плохо вели.

Мать: Сейчас не так, знаешь ли. Я очень хотела бы поговорить с учителем и услышать, как идут дела. У меня также несколько вопросов об уроках.

Mor sitter på en stol, datteren står ved siden av. De snakker med kvinnelig lærer som sitter bak en pult. Foto.
AdobeStock

Родители несут основную ответственность за своих детей. Однако детям и подросткам идет только на пользу, когда родители сотрудничают с детским садом и школой в вопросах их воспитания и образования.

Родители и школа должны вместе с ребенком следить за тем, что ребенок чтобы ребенок учился тому, что ему необходимо. Минимум два раза в год ученик, родители и учитель должны совместно поговорить о прогрессе по предметам и о том, каково ученику в школе.

Важно, чтобы родители читали и разбирались в информации из школы. Родители могут обратиться с вопросами к учителю или другим сотрудникам школы.

Обсудите

  • Что означает, что школа должна быть хорошим местом для всех?
  • Что означает участие в принятии решений и совместная ответственность?

Иногда сотрудничество не работает так, как бы мы этого хотели. Родители и школа могут иметь различные мнения о том, что важно и правильно. Другой проблемой может быть то, что школа и родители имеют разные ожидания друг от друга. Некоторые учителя рассказывают о таких ситуациях:

  • Родители не приходят на родительские собрания и индивидуальные собеседования.
  • Родители берут детей с собой на летние каникулы на родину. Они не возвращаются к началу школьного года в августе. Дети возвращаются в школу через несколько недель или месяцев.
  • Дети, родившиеся в Норвегии, плохо владеют норвежским языком к началу школьного обучения.
  • Родители не хотят, чтобы ученики принимали участие в учебной деятельности вне школы, например, в школьном лагере.
  • Ученикам не разрешают ходить на уроки физкультуры или плавания.
  • Почему некоторые родители так поступают?
  • Какие последствия могут быть для детей?
  • Поговорите о возможных решениях этих проблем.
Tenåringsjente sammen med andre ungdommer. Smiler. Foto
GettyImages

Выберите правильный ответ

Как часто учитель, ученик и родители проводят беседу о том, каково ученику в школе и о развитии ученика по школьным предметам?

Выберите правильный ответ

О чем говорят на встречах с учителем?

Выберите правильный ответ

Иногда сотрудничество идет не так, как хотелось бы. Каковы возможные проблемы? Правильны несколько ответов.

Выберите, верно или неверно

Прочитайте утверждения. Что верно? Что неверно?

Важно, чтобы родители читали и вникали во всю письменную информацию из школы
Информация из школы выкладывается на Facebook
Родители могут обращаться с вопросами к учителю или другим сотрудникам школы.
Родители и школа всегда согласны о том, что важно и правильно.
Родители несут основную ответственность за своих детей.

Выберите, верно или неверно

Прочитайте утверждения. Что верно? Что неверно?

Школа делит с родителями ответственность за обучение детей.
Ребенок должен сам следить за тем, что он должен учить.
Не следить за письменной информацией из школы - это нормально.
Некоторые учителя говорят, что является проблематичным, если ученикам не разрешают ходить на уроки физкультуры и плавания.