Coopération famille–école

Lærerinnhold

Tips til undervisningen

Brev fra læreren

Kanskje noen deltakere kjenner seg igjen i bestemorens bekymringer? Det er nok flere som har den erfaringen at skolen kun tar kontakt med hjemmet dersom noe er galt. Vi ser i samtalen at både moren og datteren har en annen oppfatning og er vant til at det er samarbeid mellom skole og hjem gjennom hele skolegangen.

Snakk sammen

Det kan være viktig å bruke tid på å snakke om at skolen skal være et godt sted å være for alle. Hvem er alle? Vi tenker at dette innbefatter både små og store, elever med ulike forutsetninger, familieforhold, osv. Det sier noe om undervisningssituasjonen, men også om friminuttene og om skoleveien. Elevene skal læres opp til å bli empatiske mennesker som viser respekt og empati for andre, både medelever og lærere. Lærerne skal omgås elevene med samme respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettigheter og plikter i skolen. Diskuter foreldrenes, elevenes og skolens rettigheter og plikter. Oversett gjerne teksten til deltakernes språk.

Elevene skal læres opp til å bli ansvarlige medborgere i et demokrati. Helt fra de er små får de være med på å ta beslutnnger som omfatter skolehverdagen sin, for eksempel gjennom elevrådsarbeid, å være med i ulike grupper som gjennomfører ulike arrangementer, osv.

Elevene jobber mye i grupper helt fra de tidlige klassetrinnene. På denne måten lærer de at alle må bidra i gruppen og at gruppen har et felles ansvar for resultatet. Det er ikke veldig populært å være en som lener seg tilbake og lar de andre i gruppen gjøre hele jobben. Dette kan også ses på som et ledd i opplæringen til å være medborger i et demokrati, en beboer eller forelder som tar del i dugnader,osv.

Utfordringer i hjem–skolesamarbeidet:

Kan dette gjelde noen i deltakergruppen din? Hvis det er tilfelle, bør det brukes tid på dette. Snakk om hvorfor det kan bli utfordringer og problemer. Er deltakerne bekymret for noe? Er det noe de misforstår?

Tips til undervisninga

Brev frå læraren

Kanskje nokre av kursdeltakarane kjenner seg att i uroa til bestemora? Det er nok fleire som har den erfaringa at skulen berre tek kontakt med heimen dersom det er noko gale. Vi ser i samtalen at både mora og dottera har ei anna oppfatning og er vane med at skulen og heimen samarbeider gjennom heile skulegangen.

Snakk saman

Det kan vere viktig å bruke tid på å snakke om at skulen skal vere ein god stad å vere for alle. Kven er alle? Vi tenkjer at dette dekkjer både store og små, elevar med ulike føresetnader og familiesituasjonar, osv. Det seier noko om undervisningssituasjonen, men òg om friminutta og skulevegen. Elevane skal lærast opp til å bli empatiske menneske som syner respekt for og empati med andre, både medelevar og lærarar. Lærarane skal omgåast elevane med same respekt og empati.

Last ned dokumentet med rettar og plikter i skulen. Diskuter rettane og pliktene til foreldra, elevane og skulen. Omset gjerne teksten til språka/språket til deltakarane.

Elevane skal lærast opp til å bli ansvarlege medborgarar i eit demokrati. Heilt frå dei er små får dei vere med på å ta avgjerder om skulekvardagen sin, til dømes gjennom elevrådsarbeid, ved å vere med i grupper som organiserer ulike arrangement, osv.

Elevane jobbar mykje i grupper heilt frå dei tidlege klassetrinna. På denne måten lærer dei at alle må bidra i gruppa, og at gruppa har eit felles ansvar for resultatet. Det er ikkje spesielt populært å vere ein som lenar seg tilbake og let dei andre i gruppa gjere heile jobben. Dette kan ein òg sjå som eit ledd i opplæringa av barna til å bli medborgarar i eit demokrati, ein bebuar eller forelder som er med på dugnadar, osv.

Utfordringar i samarbeidet mellom heimen og skulen:

Kan dette gjelde medlemar av deltakargruppa di? Dersom det er tilfelle, bør de bruke tid på dette. Snakk om kvifor utfordringar og problem kan oppstå. Uroar deltakarane seg for noko? Er det noko dei misforstår?

Læreplan

Grunnleggende ferdigheter

Muntlige ferdigheter
Digitale ferdigheter

Tverrfaglige tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan i samfunnskunnskap for voksne innvandrere etter integreringsloven

samtale om sentrale verdier som det norske skole- og utdanningssystemet bygger på, og hva som forventes av foreldre i samarbeidet mellom skole og hjem

Kjerneelement

Individ og fellesskap
Demokratiforståelse og deltakelse

Læringsaktivitet

Muntlig aktivitet

Coopération famille–école

Et skrivebord sett ovenfra med notatblokk, blyant og hender som skriver på laptop. Foto.
AdobeStock

La fille : Voici une lettre de mon professeur. Tu dois venir à un entretien de progression la semaine prochaine.

La grand-mère : Pourquoi le professeur a-t-il écrit une lettre ? Tu as fait quelque chose de mal ?

La fille : Non, c'est simplement un entretien habituel avec le professeur. Tout le monde dans la classe a reçu une lettre.

La grand-mère : Tu es sûre de ne pas avoir fait quelque chose de mal ? Quand j'allais à l'école, les parents parlaient avec le professeur uniquement lorsque les enfants s'étaient mal comportés.

La mère : Ce n'est pas comme ça maintenant, tu sais. Je veux bien parler avec le professeur et savoir comment cela se passe. J'ai aussi quelques questions sur les devoirs.

Mor sitter på en stol, datteren står ved siden av. De snakker med kvinnelig lærer som sitter bak en pult. Foto.
AdobeStock

Les parents sont les principaux responsables de leurs enfants. Toutefois, il est bon pour les enfants et les jeunes que les parents coopèrent avec le jardin d'enfants et l'école au sujet de l'éducation et de l'enseignement.

En coopération avec l'enfant, les parents et l'école doivent veiller à ce qu'il apprenne ce qu'il a besoin d'apprendre. Au moins deux fois par an, l'élève, les parents et le professeur doivent s'entretenir de la progression de l'élève dans les matières et de son bien-être à l'école.

Il est important que les parents lisent et étudient toutes les informations écrites données par l'école. Les parents peuvent contacter le professeur ou d'autres personnes à l'école s'ils ont des questions.

Discutez entre vous

  • Qu'est-ce que cela signifie que l'école doit être un lieu d'épanouissemennt pour tous ?
  • Que signifient la participation aux décisions et la responsabilité partagée ?

Parfois, la coopération ne fonctionne pas comme nous le souhaitons. Les parents et l'école peuvent avoir des opinions différentes sur ce qui est important et approprié. Un autre problème peut être que l'école et les parents n'ont pas les même attentes l'un vis-à-vis de l'autre. Certains enseignants racontent ces situations:

  • Les parents ne viennent pas aux réunions de parents d'élèves ou aux entretiens de progression.
  • Les parents emmènent leurs enfants en vacances d'été dans leur pays d'origine. Ils ne reviennent pas pour la rentrée scolaire en août. Les enfants reviennent à l'école au bout de quelques semaines ou mois.
  • Certains enfants nés en Norvège maîtrisent mal le norvégien lorsqu'ils commencent à l'école.
  • Des parents ne veulent pas que les élèves participent aux cours qui ont lieu en dehors de l'école, par exemple en classe de découverte.
  • Les élèves ne sont pas autorisés à participer aux cours de gymnastique ou de natation.
  • Pourquoi certains parents font-ils de tels choix ?
  • Quelle peut-être la conséquence pour les enfants ?
  • Discutez des éventuelles solutions à ces problèmes.
Tenåringsjente sammen med andre ungdommer. Smiler. Foto
GettyImages

Sélectionnez la bonne réponse

Quelle est la fréquence des entretiens entre l'enseignant, l'élève et les parents sur le bien-être de l'enfant à l'école et sur sa progression dans les matières ?

Sélectionnez les bonnes réponses

De quoi parle-t-on lors des entretiens avec l'enseignant ?

Sélectionnez la bonne réponse

Parfois, la coopération ne fonctionne pas comme nous le souhaitons. Quel peut être le problème ? Plusieurs bonnes réponses.

Vrai ou faux ?

Lisez les affirmations. Qu'est-ce qui est vrai ? Qu'est-ce qui est faux ?

Il est important que les parents lisent et étudient toutes les informations écrites données par l'école.
Les informations de l'école arrivent sur Facebook.
Les parents peuvent contacter l'enseignant ou une autre personne à l'école s'ils ont des questions.
Les parents et l'école sont toujours d'accord sur ce qui est important et approprié.
Les parents sont les principaux responsables de leurs enfants.

Vrai ou faux ?

Lisez les affirmations. Qu'est-ce qui est vrai ? Qu'est-ce qui est faux ?

L'école partage la responsabilité de l'éducation de l'enfant avec les parents.
L'enfant doit veiller lui-même à apprendre ce qu'il a besoin d'apprendre.
Il n'est pas nécessaire de se tenir au courant des informations écrites données par l'école.
Certains enseignants racontent que cela pose un problème que des élèves ne soient pas autorisés à participer aux cours de gymnastique ou de natation.