Likestilling og likeverd
Se filmen
Likestilling og likeverd
En av de aller viktigste verdiene i det norske samfunnet er likeverd mellom mennesker. Det betyr at man mener at alle mennesker har like stor verdi, uansett kjønn, alder, funksjonsnivå, kulturell bakgrunn, etnisk opprinnelse eller seksuell legning. Samfunnet jobber for å gi alle like muligheter ut fra sine forutsetninger. Eksempler på dette er skolens tilbud til elever med ulike funksjonshemninger, tilbudet om norskopplæring til innvandrere og prinsippet om lik lønn for likt arbeid.
I 1970-årene ble det rettet mer og mer oppmerksomhet mot kvinners rettigheter i samfunnet og deres muligheter innenfor utdanning og i arbeidslivet generelt. Kvinners yrkesdeltakelse har siden den gang økt kraftig, og i dag står nesten like mange kvinner som menn i jobb. Fremdeles finnes det likevel typiske kvinne- og mannsyrker, og mange flere kvinner enn menn jobber deltid. Omtrent like mange kvinner og menn har høyere utdanning i dag, men de fleste velger fremdeles tradisjonelt. Kvinner utdanner seg oftere innenfor omsorg og undervisning, menn innenfor teknikk og naturvitenskap. Selv om kvinner nå utgjør nesten halvparten av de som er i jobb, er fortsatt nesten to av tre ledere i arbeidslivet menn.
De siste tiårene har vi opplevd en holdningsendring til menns og kvinners oppgaver og plass både i det offentlige og i familien og hjemmet. I de fleste familier i dag, spesielt yngre familier, er det vanlig å dele på både arbeid i hjemmet og på omsorgsarbeid, men kvinner bruker ifølge undersøkelser fortsatt mer tid på husarbeid enn menn. Hvordan de enkelte familiene velger å organisere sitt liv og sine oppgaver, er opp til dem selv. Likevel finner vi tanken om likestilling og likeverd igjen i lover og rettigheter. Alle som bor i Norge, må følge disse reglene. Det gjelder for eksempel likestillings- og diskrimineringsloven, ekteskapsloven og arveloven.
§ 185 i straffeloven av 2005 kalles gjerne rasismeparagrafen. Denne lovparagrafen forbyr diskriminerende eller hatefulle ytringer som er rettet mot menneskers etnisitet, hudfarge, livssyn, religion, seksuelle legning eller funksjonshemming. Denne lovparagrafen begrenser ytringsfriheten. Hensikten med rasismeparagrafen er å beskytte minoriteter.
Kilde: SSB
Snakk sammen
- Likestilling gjelder ikke bare mellom kjønnene. Det kan også gjelde likestilling mellom ulike generasjoner, mennesker med ulik økonomisk evne, ulike nasjonaliteter og etnisk tilhørighet, ulik grad av funksjonsevne, ulik religiøs tilhørighet, ulik seksuell legning osv. Snakk sammen om hva dette betyr for enkeltindividet og for samfunnet.
- Hva kan grunnen være til at ungdom med foreldre med innvandrerbakgrunn i større grad enn ungdom med etnisk norske foreldre velger å ta høyere utdanning?
- Snakk sammen om hvorfor menn og kvinner arbeider utenfor hjemmet i dagens Norge. Hvilke fordeler og hvilke ulemper ser dere ved det?
- Hvordan må familien samarbeide når både mor og far jobber utenfor hjemmet?
- Flere kvinner enn menn jobber deltid. Hvorfor er det slik, tror dere? Hvilke konsekvenser får dette for kvinnen og familien på kort og lang sikt?
Fullfør setningen
En av de aller viktigste verdiene i det norske samfunnet er ...
Velg riktig svar
Når begynte det å rettes mer oppmerksomhet mot kvinners rettigheter?
Fullfør setningen
Selv om kvinner nå utgjør nesten halvparten av de som er i jobb, er fortsatt nesten ...
Velg riktig eller galt
Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?
Velg riktig eller galt
Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?