Sosiale arenaer
Sosiale arenaer
Sosiale arenaer er steder mennesker møtes for å være sammen. Mennesker har gjerne ulike sosiale arenaer i livene sine. Familien, både den nærmeste familien og slekten, kan være sosiale arenaer. Skoler og arbeidsplasser er viktige sosiale arenaer for mange. Mange treffer vennene sine på fritiden. Kanskje de treffes ute på en kafé eller liknende, eller de møtes hjemme hos hverandre. Mange voksne går på ulike kurs eller etterutdanner seg på fritiden. Noen synger i kor eller spiller et instrument, og andre er med i ulike organisasjoner. Dette er også sosiale arenaer.
Organiserte fritidsaktiviteter
Mange barn er med i forskjellige organiserte fritidsaktiviteter. Kanskje er de med i et idrettslag, eller de spiller i korps. Noen er med i speideren, mens andre er med i en fotogruppe. I mange av disse aktivitetene er foreldrene involvert. Kanskje en mamma er trener for håndballaget? Kanskje foreldrene bytter på å kjøre og hente barna til ulike aktiviteter? For en som er ny i Norge, eller som har flyttet til et nytt sted, kan dette være en fin måte å bli kjent med folk i nærmiljøet på.
Frivillig arbeid
Frivillig arbeid er arbeid der man ikke er ansatt på vanlig måte. Man mottar ikke lønn for arbeidet. Frivillig arbeid er jobber som går over kortere perioder – ingen jobber full tid som frivillig! Frivillig arbeid er gjerne knyttet til organisasjoner med et samfunnsnyttig formål. Eksempler på slike organisasjoner er Røde Kors, idrettslag, kulturarrangementer osv.
I de skandinaviske landene deltar mange i frivillige organisasjoner. Her kan man lære nye ting og få nye venner. Mange av disse organisasjonene fungerer også som en slags opplæring i demokrati. Deltakerne får erfaring med demokratiske spilleregler, som møtedeltakelse, valg og avstemninger. Flere frivillige organisasjoner påvirker også de politiske prosessene, både i lokalsamfunnet og nasjonalt.
Gjennom å engasjere seg i én eller flere frivillige organisasjoner vil man oppleve å bli kjent med mennesker der man bor og føle en tilhørighet til lokalsamfunnet sitt. Man vil få et større nettverk, noe som kan gi positive utslag både når det gjelder jobb, utdanning og hverdagsliv.
Å være sammen
I alle samfunn finnes det mange skrevne lover og regler. Det finnes også mange regler som alle kjenner, men som ikke er skrevet ned. Disse reglene er forskjellige fra kultur til kultur. Et eksempel er hvordan vi hilser på hverandre. I Norge er det vanlig å håndhilse, både for kvinner og menn. Det er også vanlig å ta hverandre i hånden når vi går fra hverandre. Venner hilser ofte på hverandre ved å si «hei», klemme hverandre eller slå hverandre på skulderen. Vanlig åpningshilsen er: «Hei, hvordan går det?» Det vanlige svaret er: «Takk, bare bra. Og med deg?»
Innvandreren: Vil du besøke meg en dag?
Nordmannen: Ja, det hadde vært hyggelig.
En måned senere:
Innvandreren: Hvorfor har du ikke besøkt meg?
Nordmannen: Du har jo ikke invitert meg.
Hva skjedde? I Norge må man invitere til en spesiell dag og tid. Nordmenn går sjelden på besøk til venner uten at det er avtalt på forhånd.
Snakk sammen
- Er det viktig at foreldre legger til rette for at barna skal få være med i organiserte fritidstilbud? Hvorfor eller hvorfor ikke?
- Kjenner du til noen frivillige organisasjoner der du bor?
- Diskuter utsagnet «Uten frivilligheten stopper Norge».
- Hvilke positive sider har det å jobbe som frivillig?
- Finn eksempler på uskrevne regler du kjenner fra før.
- Finn eksempler på uskrevne regler i Norge.
- Det er store forskjeller på hvordan vi i ulike kulturer ser på gjester, overnattingsbesøk, hva som kreves av den som har besøk, hvor lenge man kan være på besøk osv. Diskuter disse forskjellene.
Velg riktig svar
Hva er sosiale arenaer?
Velg riktig svar
Hva er frivillig arbeid?
Velg riktig svar
Hva er vanlig måte å hilse når man møter noen for første gang i Norge?
Velg riktig svar
Hva kan være fordelen med å arbeide som frivillig?
Velg riktig eller galt
Les påstandene. Hva er riktig? Hva er galt?